19.07.2022
DAG 1- Langevannet
Jeg om min mann er klar for en 4- dagers tur på Hardangervidda. Dette er Nord Europas største høyfjellsplatå, og består av store flate vidder på ca 8000 km2. Hardangervidda har et rikt dyre- og planteliv, og byr på turstier, fiskevann, fosser, bekker og en helt spektakulær naturopplevelse.
Det fins flere innfallsporter til vidda, og vi har bestemt oss for å starte ved Trondsbu/ Tinnhølen. Herfra skal vi gå følgende rute: Trondsbu- Langevannet- Rauhelleren- Stigstuv- Trondsbu.
For å komme til vårt startpunkt kjører vi RV 40 mot Geilo. Her tar tar vi videre inn på RV 7 i retning Haugastøl. Vi passerer Haugastøl turistsenter, hvor har de sykkelutleie til Rallarvegen, for de som ønsker det. Men vi passerer, og kjører frem til avkjøringen som skilter mot Trondsbu.
Før vi begir oss inn på grusveien, som fører til Trondsbu, kreves det en parkeringsavgift. Denne betales innledningsvis inne i en liten «hytte»/ «skur». Avgiften for Juli 2022 er kr 200. Vi betaler med bankkort (det går også an å vippse), og begir oss inn på siste biletappe mot startstreken. Veien vi følger her er smal og har en del hull, så vi kjører forsiktig.
Parkeringsplassen er full av biler (høyre hjørne i første bilde), men vi klarer å finne en plass.
Så nå er vi klare for årets fjelltur.



Fra parkeringsplassen er det flere turalternativer, og sist vi var her fulgte vi stien mot Sandhaug, men denne gangen går vi mot Rauhelleren. Vi passerer en bom etterfulgt av en grusvei, og som tar oss til «byen» (som det kalles). Det er her de ordentlige fjellstiene starter, og som skal ta oss videre inn i fjellheimen. Turen til «byen» måler vi til 4, 65 km, og med en tid på 1,5 time.
Vi går i rolig og jevnt tempo da vi bærer 15- 20 kg sekker. Terrenget er lite kupert, og er forholdsvis enkelt å gå i.
Stien er godt markert med røde T-er, og har et terreng fullt av plante- og dyreliv.


Myrull

Storkenebb

Rosenrot

Heilo

Utsikten er upåklagelig, og det er varmt i luften. Skikkelig deilig sommerdag i fjellet.
Enkelte partier består av myr, gjørme og vann, så da er det fint at det er lagt ut plankestier.



Etter ca 5 timer møter vi på «myggland», og her er det ikke noe annet å gjøre enn å ta på seg mygghatter og myggspray. Her er det skikkelig mye mygg. Vi tar oss ned mot "Langevannet" i håp om å få mer vind, som kan jage disse plageåndene av gårde, samt å finne en teltplass for natten.
Dette er turens delmål nr 1.


Dessverre avtar ikke myggen, så her er det bare å få satt opp teltet i full fart så vi kan søke ly for natten.

Slik ser telttaket vårt ut fra innsiden. Myggen sitter på utsiden, og heldigvis ikke inne hos oss. Vi har hatt en fin første dag, og har tilbakelagt 5 timer og 20 minutter på 14 km. Min smartklokke viser 24.000 skritt. Vi skal nok klare å få sove.
God natt.

DAG 2- Rauhelleren
God morgen fra sauen.
Vi har hørt dem gjennom hele natten, og nå blir vi vekket.
Vi sovnet kl 23.30, og nå er klokken 7.30.

Resten av sauegjengen ligger bare et lite steinkast fra der vi har satt opp teltet, og kan sees i bakgrunnen på dette bildet.

Det har kommet noen regndråper i løpet av morgentimene, og myggen har avtatt noe. Nå er det oppholdsvær, så vi pakker sakene våre og er snart klare for dagens økt mot Rauhelleren, vårt delmål nr 2. Etter en rask frokost (polarbrød, og smøreost), og en liten kaffekopp, er vi klar til av gang kl 9.45.

Dagens økt er relativ kort siden vi gikk et godt stykke i går. Fra Langevannet beregner vi ca 2 timer til Rauhelleren. I dag er planen å slappe av, og restituere der siden vi i morgen, på dag 3, har satt opp vår lengste distanse.
Dette er en flott dag i fjellet. Stiene er smale, men fine å gå på. Vi følger stadig rød T- merking på steinene.

Klokken 11.45, og 6 kilometer senere ankommer vi Rauhelleren- et stort flott gårdstun med overnattingsmuligheter. Her må vi entre en grind, da det er sauer på beite. Det er faktisk ganske mange sauer på denne siden av fjellet, og vi har allerede møtte på flere av dem. Det er veldig koselig. På Rauhelleren kan man leie rom både i det røde hovedbygget, eller i en mindre hytte like ved. Det går også an å telte på utsiden hvis man foretrekker det.


Vi har valgt å leie et rom i trehytta, som ligger kun få meter fra hovedhuset. Denne hytta fungerer som en ubetjent DNT- hytte, utenfor sesong, når selve Rauhelleren er stengt. Her fins 30 sengeplasser, som under sommersesongen må bestilles. Grunnen til at vi velger DNT-hytte, er at det er meldt styrtregn i løpet av natten. Da er det fint med et ordentlig tak over hodet. Og så kjenner jeg på at det skal bli fint med en dusj, og litt ordentlig matservering.

Vi setter oss i peisestua på Rauhelleren, kjøper oss en øl, ser på utsikten og venter på at rommet vårt skal bli klart. For DNT- medlemmer koster en overnatting ca kr 1100 pr pers (2022). Detter inkluderer middag (forrett, hovedrett og dessert), frokost, og matpakke til fjelltur. Vi har også tilgang til dusj, og utedo.

Dette blir en rolig og fin ettermiddag. Jeg gleder meg til middag, som serveres kl 18.30. På menyen står det soppsuppe (forrett), lammefrikasè (hovedrett), og sviskekompott (dessert). Frem til det skal vi ta livet helt med ro, nyte fjellivet, ta en dusj, pakke ut og komme i orden for natten. Det blir nok en tidlig kveld, før vi begir oss ut på turens lengste økt i morgen.
DAG 3- Stigstuv
Ny dag, og litt grått nå på morgenkvisten, men værmeldingen viser at det skal klarne opp etter hvert. Det lønner seg virkelig å sjekke værmeldingen før man begir seg på tur i fjellet. I natt kom nemlig styrtregnet, som vi var forespeilet. Og vi har sovet godt. Men.. i disse fjellhyttene vil jeg påstå at man stables på rekke og rad, i små uisolerte rom. Man kan høre både prat, dører og snorking gjennom veggene. Vi var heldigvis trøtte, og registrerte ikke så mye av lydene gjennom natten. Men jeg vil anbefale ørepropper.
Siden vi er midt i myggsesongen har det også vært flere mygg, som har tatt seg inn gjennom soveromsvinduet. Jeg har blitt helt oppspist i løpet av natten.
Så er det utedoen da….du kan jo tenke deg lukten når så og si hele Hardangervidda har gjort sitt fornødende (og da spesielt etter en 3- retters middag, en varm og klam sommerkveld). Takke meg til fri natur og et tett myggfritt telt i grunn. Men uansett; i dag har vi fått dusjet, og spist frokost.
Så nå vi tar fatt på turen videre til Stigstuv- vårt delmål nr 3.

Turen starter rett på med full oppoverbakke. Her kjenner jeg fort at pulsen stiger og kroppen lever fra første sekund. Jeg håper at stigningen kun er midlertidig, for vi skal gå i ca 6 timer i dag.

Heldigvis når vi omsider «toppen», som har et ganske så rett terreng. Det er allikevel en del steiner så vi må se hvor vi setter beina.

Etter ca 1,5 timers gange stopper vi opp for å ta en pause. Vi har med nistepakker fra frokstbuffeèn på Rauhelleren. Det smaker godt med hjemmebakt ferskt brød, og vi nyter utsikten fra denne kanten av Hardangervidda.

Det klarner sakte men sikkert opp, og vi vandrer med godt mot frem mot Stigstuv. Men etter en liten stund begynner jeg å få smerter under beina. Føttene dirrer, stikker og prikker, noe som er svært ubehagelig. Slitne bein er dessverre en konsekvens av å bevege seg i kupert- og ulendt terreng.
Men naturen er flott, myggen er borte, været er bra, så jeg fortsetter videre ganske så positiv- enn så lenge.

Vi balanserer over en bekk med røde steiner.

Mannen min får seg til og med noen turkamerater. De følger etter han et lite stykke.

Sånn…jeg har skikkelig vondt i beina, og de må hvile. Orker ikke ta av meg sekken, så da blir det en liten pause i stabilt sideleie.
Tar gjerne imot tips til gode innleggssåler for fjellturer.

Endelig, etter ca 6 timer, ser vi Stigstuv i det fjerne. Jeg biter tennene sammen, og gleder meg til at dagens smerteøkt snart er over.

Slitne, men fornøyde ansikter, i peisestua på Stigstuv.

Vel fortjent!! Iskald øl etter dagens etappe på 6 timer og 16 km.

Litt dokumentasjon av mannens plastrede tær. I natt skal vi sove ute. Det blir fint. Vi har leid en teltplass her ved Stigstuv turisthytte.
Prisen på plassen (pr Juli 2022) er kr 120 pr person, og her er de svært nøye på avstanden . Telt generelt skal være minst 150 meter vekk fra nærmeste husvegg, og her følger de denne regelen til punkt og prikke.
Inkludert i prisen får vi bruke fellesarealene- ute og inne, utedoen og dusjen. Det vil si; dusjen koster ekstra- pålydende kr 10 pr 2. minutt. Det er plassert en myntautomat rett ved dusjen for betaling. Går fjellturister egentlig med småmynt i lommene, lurer jeg på. Jeg gjør det i hvert fall ikke. Det er mulig at det går an å ta ut penger (mynter) i kassen i resepsjonen, men jeg har ikke tenkt å spørre.

Turmat og primus er et «must» på tur. Vi inntar dagens herremåltid, nemlig kebabgryte- og svinegryte, og skal etter dette ta kvelden. I morgen gjenstår siste etappe, som går til parkeringsplassen ved Trondsbu.
God natt fra teltet.


DAG 4- Trondsbu
Siste dag, og vi våkner tidlig. Klokken er 05.30, og natten har vært litt kjølig på grunn av tåken som har kommet snikende på.

Vi nyter den flotte morgenen med en lett frokost, og en kaffekopp.
Jeg har lyst til å trekke frem utedoen på Stigstuv. For den er en av de bedre jeg har opplevd. Jeg har litt «angst» for utedoer, men denne er fresh, og avgir nesten ingen lukt. Dette grunnet et avsug som trekker lukten ut- og vekk. Jeg mener dette er et «must», og er noe alle turisthytter bør investere i. Så tommel opp for denne løsningen.

Vi pakker sakene våre, og begir oss ut på turens siste etappe, som kun er på 6 km.

Morgentåka henger lavt, og danner et vakkert slør foran sola.


Denne tåkemorgenen gir oss en helt spesiell «trolsk» stemning. Det er uvirkelig vakkert.


Vi følger en traktorvei et lite stykke på turen, men får straks mulighet til å gå over i egne fjellstier igjen.

Tåken avtar, og det lysner sakte med sikkert. Dette er nok en fin dag i fjellet.



Etter 2 timer, og 6 km ankommer vi bilveien, som skal ta oss ned på parkeringsplassen ved Tinnhølen og Trondsbu. Dette har vært en svært givende og opplevelsesrik tur. Underveis har vi benyttet oss av «ut»- appen, som er kjekk å ha dersom man blir litt usikker på retningen. Den har fungert til enhver tid, og jeg liker å sammenligne den med en GPS. Appen har i tillegg en «sjekk ut» funksjon, som gir mulighet for å registrere ulike hytter og områder man besøker- til sammenlignligning med en gjestebok, bare i digital form.

Slik ser rundturen vår ut på Strava, når vi ankommer mål. På bildet/kartet befinner Trondsbu (parkeringsplassen) seg helt til venstre, og Rauhelleren befinner seg helt til høyre på turløypa vår- altså i hver sin ende.

Lag din egen nettside med Webador